Cuccarot ja vastuullisuus, osa 1

Maaliskuun 2020 cuccaropaneelissa kysyin mitä sinä haluaisit tietää cuccaroista, cuccaromestarista tai cuccarotehtaalta. Olin todella iloinen, kun sain paljon vinkkejä ja ideoita, joista voisin tehdä useammankin livelähetyksen.

Kysytyimpiä kysymyksiä oli cuccaroiden kehysten kiinnitys, mistä tarvikkeet ja kankaat tulevat. Yksi esitetty kysymys jäi kummittelemaan mieleen ja se oli vastuullisuus omassa työssä. Totesin vastuullisuuden olevan niin iso kysymys, että siihen perehdyn erikseen. Se on nyt ja tulevaisuudessa tärkeä pointti yksityishenkilönä, mutta myös yritystoiminnassa.

Osassa 1
Vastuullisuus yleisesti
Suomalainen työ
Cuccaroiden valmistusprosessi
Cuccaromestari työssä

Vastuullisuus yleisesti
Mitä vastuullisuus on? Se on hyvä kysymys, itse koen sen olevan pieniä arkipäiväisiä asioita, mutta se on paljon laajempi kokonaisuus kuin arkipäivän valinnat. Se on ketju, joka vaikuttaa koko maailmaan, vaikka emme sitä suoraan näkisikään. Se mitä me täällä Suomessa valitsemme tehdä, vaikuttaa myös globaalisti kaikkiin maailman maihin. Etenkin niihin, jossa ei ole sosiaaliturvaa tai vähimmäispalkkoja. Se mitä me valitsemme ostaa Suomessa, sillä on merkitystä. Valinnat kertovat paljon, mutta niiden merkitys on isompi kuin uskommekaan.

Vastuullisuus ei ole yksinään mitään sädekehän kiillotusta, se ei ole oman peilikuvan siistimistä, se on osa elämää.

Miten vastuullisuus näkyy cuccaroissa?

Mitään turhaa ei valmisteta
Se on pääsääntö ja kaiken pohja, koska maailmassa on jo aivan liikaa turhaa tavaraa. En halua että cuccaroita valmistettaisiin ilman että olisi tietoa kodista, jota sitä käytetään ja rakastetaan. Tilaan tarvikkeita varastoon pieniä määriä, en osta uusia tarvikkeita ellei niille ole todella tiedossa tarvetta. Varastossa on jo satoja metrejä kangasta, joten niitä ei tarvitse nyt ostella. Käytetään nykyiset kankaat pois, ennen kuin tilataan uusia.

Optimoi cuccaro sinun tarpeitasi vastaavaksi
En tee vain kukkaroita, minä valmistan cuccaroita. Tämä mahdollistaa sen, että voit tilatessasi muokata optimoimalla cuccaron sinun tarpeitasi vastaavaksi. Tällä hetkellä voit vaihtaa vuorikankaan värin, lisätä laukkuihin vetoketjutaskuja ja avainnauhan sekä vaihtaa tavallisen hihnan premiumhihnaan. Toukokuussa valikoima laajenee.

Mitään turhaa ei valmisteta

Cuccaromestari Mirka Teerikangas

Suomalainen työ
Olen ylpeä maastamme. Täällä on korkeatasoista osaamista, ymmärrystä, halua ja tahtoa toteuttaa. Kun työllistämme toisiamme täällä Suomessa, se vaikuttaa meidän kaikkien hyvinvointiin. Siihen, että myös täältä on mahdollista saada sen mitä tarvitsemme elämäämme. Kaikkea ei voi saada, tosin cuccaroiden tarvikkeet tulevat suomalaiselta tukkurilta. Kankaat ovat pääasiallisesti pieneriä, esimerkiksi palalaareista tai ulkomaan reissuilta tuotuja ihanuuksia.

Vaikka materiaalien valmistus ei tapahdu Suomessa, niin silti koen parhaimpana vaihtoehtoja käyttää suomalaista tukkuria. Tukku, josta pääasiallisesti tarvikkeet tulevat, sijaitsee Nokialla ja tarviketilaukset kulkevat reittibussien tavaratiloissa. Tarvikkeiden alkuperämaa on pääasiallisesti Euroopassa, mutta esimerkiksi metallikehykset tulevat Kiinasta. Tavoitteena on löytää eurooppalainen tehdas, joka valmistaisi metallikehykset cuccaroihin.

Vastuu ympäristöstä
Meillä on vain yksi maapallo, josta meidän pitää huolehtia. Se on osa pieniä vaihtoehtoja, kuten biojätteen, muovien, pahvien, paperin ja metallien kierrätystä. Cuccarotehtaalla suurinosa roskapussin sisällöstä menee muualle kuin polttokelpoiseen jätteeseen ja koen sen hyvänä asiana. Meillä on taloyhtiön puolesta mahdollisuus helppoon kierrättämiseen ja se on tärkeää. Ei ole mitään järkeä kasata kaikkea roskaa kaatopaikalle, vaan mitä paremmin pystymme hyötykäyttämään jo valmista tavaraa, sen parempi.

Valmistusprosessin vastuullisuus
Cuccaroiden kaavat on suunniteltu niin, ettei leikkuujätettä synny tai sen määrä on minimaalinen (esim. kankaiden hulpiot). Mikäli ylimääräistä tulee, sitä hyötykäytetään muissa cuccaroissa, se annetaan askartelutarpeisiin paikallisiin päiväkoteihin ja kouluihin. Ylimääräiset palat, joita ei voi hyötykäyttää tai antaa askarteluun, se kierrätetään tekstiilikeräyksen kautta uusiokäyttöön.

Valmistusprosessi on täysin kemikaaliton, cuccaroissa ei käytetä liimoja tai liuottimia
En halua käyttää valmistusprosessissa kemikaaleja, liimoja tai liuottimia. Yksi syy on oma kemikaaliyliherkkyys, joten käytän muutoinkin elämässä hyvin vähän kemikaaleja tai hajusteita. Toinen syy on ympäristö, en halua altistaa lähipiiriäni tai kissalapsukaisiani kemikaaleille. Lisäksi puristamalla kehys kankaaseen, se on luotettavampi, laadukkaampi ja kestävämpi kiinnitys kuin kemikaalein valmistettuna.

Cuccaro store ja blogi
Cuccaro store ja blogi on rakennettu WordPress-alustalle ja palvelimista sekä webhotellista vastaa Suomen hostingpalvelu oy. Palvelimien salit sijaitsevat Helsingissä ja niistä huolehtii Equinix.

Jäikö jotain tärkeää huomioimatta? Onko vastuullisuus sinulle tärkeä asia? Miten se näkyy arjessasi ja ostoksissasi?

❤:llä Mirka
cuccaromestari

Lue vastuullisuus ja cuccarot, osa 2
Vastuullisuus ja cuccarot, osa 3 julkaistaan lauantaina 26.9.2020 klo 13


Kirjoittajana cuccaromestarin blogissa toimii cuccaromestari Mirka Teerikangas. 31-vuotias käsityöyrittäjä valmistaa cuccaroita ja aikoo muuttaa maailmaa pieni pala kerrallaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös